Hoe verloopt één jaar in ons fruitbedrijf?
Elk nieuw fruitjaar start ongeveer half augustus. Dan hangen de eerste appels en peren rijp aan de bomen. We starten dan met een korte maar intensieve plukperiode. Al het fruit moet immers op het juiste moment geplukt worden. Hierdoor staat de smaak op punt en kan het lang bewaard blijven. Alle geplukte appels en peren worden immers meerdere maanden opgeslagen in koelcellen om later verkocht te worden in onze winkel en op de veiling. De plukperiode duurt ongeveer tot half/eind oktober.
Als alle appels en peren geplukt zijn beginnen we de oogst van het volgende jaar voor te bereiden. Zo moet elke fruitboom gesnoeid worden. Dit vraagt veel geduld en neemt veel tijd in beslag. Hier zijn we dan ook vele maanden mee bezig: ongeveer van november tot april.
Ondertussen moeten er ook nog andere belangrijke taken gebeuren. Zo is het belangrijk om zieke boompjes tijdig te verzorgen. Gezonde fruitbomen moeten dan weer beschermd worden tegen schadelijke dieren. Zo durven hazen al eens aan de boomstammen knabbelen. Verder is het noodzakelijk om oude bomen regelmatig uit te doen en te vervangen door nieuwe bomen. Daarnaast moeten de appels en peren die nog in de koelcellen zitten gesorteerd worden en vervoerd worden naar de veiling.
In het voorjaar begint de mooiste periode in de boomgaard: de bloesem. Alle bomen staan in bloei, ruiken heerlijk en de bijtjes zijn dan vlijtig aan het werk. Al snel veranderen de bloemen in kleine vruchten en is het tijd om te dunnen. Deze taak neemt ongeveer twee maanden in beslag en bestaat uit het wegknippen van alle kleine, misvormde of overbodige vruchten. Hierdoor hebben de goede vruchten voldoende kans om zich te ontwikkelen tot mooi en groot fruit.
Nog enkele andere belangrijke bezigheden die doorheen het jaar plaatsvinden zijn: het gras maaien, fruitboxen uitwassen, de koelcellen beheren, appelsap laten persen, de fruitbomen bemesten,...
En met zoveel werk is het al snel weer augustus. Een nieuwe oogst, een nieuw begin.
De voorbereidingen voor het planten van nieuwe bomen.
Hoe weet je dat een peer rijp is?
Sommige peren zijn heel lekker om rijp te eten. Ze zijn dan heerlijk sappig en zoet. Toch maakt iedereen het wel eens mij: de overrijpe peer, die melig en niet meer lekker is. Hoe kan je dit vermijden? Veel mensen duwen op de dikste kant van een peer om de rijpheid te testen. Dit is echter verkeerd, want peren rijpen van binnen uit. Het is dus veel beter om aan de bovenkant, net onder de steel van de peer, te voelen. Als je de peer hier zachtjes kan induwen, is ze rijp.
Wat zijn goede en slechte insecten?
Wij proberen schadelijke insecten zoveel mogelijk te bestrijden met nuttige insecten. Iedereen kan deze methode toepassen, denk maar aan je eigen tuin! Op het lijstje met nuttige insecten staan: lieveheersbeestjes, oorwormen, spinnen, gaasvliegen,... Deze dieren kan je dus maar beter laten leven. Ze eten schadelijke insecten zoals bladluizen en vlooien op. Deze schadelijke dieren voeden zich met sap van de bomen waardoor die uitgeput geraken.
Een 'krokodil'. Dit is de larve van een lieveheersbeestje. Zeer nuttig dus!
Hoe worden onze appels en peren bewaard?
Alle Belgische appels en peren worden in september/oktober geplukt. Toch is dit fruit tot de maand mei in onze winkel beschikbaar. Hoe kan dit? Al onze appels en peren worden bewaard in koelcellen. De temperatuur van deze koelcellen bedraagt tussen de -1°C en 1°C. Deze lage temperatuur is echter niet voldoende om de hardheid van het fruit te behouden. Dit doen we door de zuurstofwaarden in de koelcellen te beïnvloeden. Normale lucht bevat ongeveer 21% zuurstof. In onze koelcellen is dit percentage veel lager, namelijk 2,4%. De overige lucht bestaat uit stikstof. Die brengen we met gespecialiseerde apparatuur in de koelcellen. Door de hoge stikstofconcentratie kan je de koelcellen alleen maar betreden met zuurstofflessen. Om ervoor te zorgen dat de stikstof- en zuurstofwaarden stabiel blijven, moeten we verschillende keren per dag metingen doen. Op deze manier kunnen we tijdig bijsturen en zorgen we ervoor dat de appels en peren maanden hard blijven.